Hulp voor je kind

Hulp voor je kind

Je kind helpen bij verlies
Ook kinderen kunnen te maken krijgen met verlies. Bijvoorbeeld na een overlijden, een echtscheiding of een verhuizing. Als ouders wil je dat je kind zo goed mogelijk door deze tijd heen komt. Maar soms is het voor een kind ingewikkeld om met juist met zijn moeder of vader te praten, hoe goed de relatie ook is. Kinderen willen hun ouders graag sparen. Dan is het fijn als je kind met iemand buiten het gezin praat. Een deskundige kan dan helpen. Daarbij is het fijn als je hulp krijgt voor je kind wanneer je als ouders zelf ook door een lastige periode gaat.

Gevoelens
Ook kinderen hebben bij verlies verschillende gevoelens. Ze zijn boos, bang, verdrietig, voelen zich verloren of schuldig. Rouwen is een normale manier om verlies te verwerken. Het is een proces dat je helpt om met de pijn te kunnen gaan leven. Met steun van hun ouders, familie, vrienden, klasgenoten en leerkrachten kunnen kinderen rouwen en zich daarnaast blijven ontwikkelen.

Zorgen
Maak je je zorgen over veranderingen bij je kind? Dan is het verstandig om hulp te vragen aan de huisarts of aan een deskundige zoals ik, op het gebied van verlies bij kinderen en jongeren.

Vraag professionele hulp als je kind:
…lange tijd bang, somber of boos is
…lange tijd slecht slaapt en/of eet
…lange tijd moeilijk zijn/haar aandacht erbij kan houden
…geen vrienden meer heeft (alleen is).

Helpen
Hoe kan ik mijn kind helpen? Ouders/verzorgers, familieleden, leerkrachten of andere begeleiders hebben in zo’n situatie vaak allerlei vragen. Je weet niet wanneer je iets moet zeggen of niet, wanneer je iets moet doen of niet. Wat normaal gedrag is. Je voelt je onzeker. Ook voor jezelf kun je professionele hulp vragen.

Vraag als ouders professionele hulp als je:
…niet weet hoe je met je kind kunt praten over de situatie thuis
…twijfelt of je kind voldoende (sociale) steun heeft
…wilt weten op wat voor manieren je je kind kunt steunen of helpen
…denkt dat dat nodig is.